Menu Sluiten

Maritieme Diorama’s

Diorama’s in het KUZhuis! Tot 6 juli.

Een tentoonstelling van Maritieme Diorama’s over bakens en lichtopstanden aan de rivier en kust. Vroeger uitgevoerd op een simpele paal, zijn deze navigatielichten uitgegroeid tot kunstwerken op zich! 

Vergeten groep

In de ruimte van het wijde water is de bebakening met lantarens een houvast voor de schipper en varensman bij havens en oever. Vaak willekeurig ontworpen en samengebouwde constructies van lantarens, zonnepanelen, dagmerken, ladders en bordessen en radarreflectoren, zijn ze een hoofdstuk apart. Deze ‘vergeten groep’ lichten, naast de iconische vuurtorens, hebben een daardoor eigen schoonheid.

tentoonstelling

Voor de tentoonstelling is een serie diorama’s geselecteerd met modellen van deze navigatiebakens. Gedetailleerde miniaturen zijn in een abstracte omgeving geplaatst die een onwerkelijke sfeer kunnen oproepen.

De maker Erik Smit zegt: “Het zijn geen gelijkende taferelen; er wordt nog al eens gebruik gemaakt van vervreemde effecten in compositie of door middel van omkering van zaken, verdraaiing van perspectief, of uit verhouding gehaalde afmetingen. Dat geeft een mooie spanning in het werk, je moet kijken om het te willen snappen, je fantasie en visuele correctie maakt daar dan een logisch geheel van.”

Diorama’s

De Maritieme Diorama’s zijn van gejut materiaal gemaakt. De kijkkasten zijn sprookjesachtig, humorvol en kleurrijk te noemen, beelden die de sublieme – grandioze, weidse en verstilde atmosfeer van de kust en zee laten zien.

De reliëfkastjes zijn afgeleid van Ex-Voto-afbeeldingen – van het Latijn: door een gelofte -, met scheepsafbeeldingen die aan een heilige of de kerk zijn geschonken, als smeekbede of dank voor een veilige terugkeer naar huis.

Opening: za 3 juni om 15.00 uur

De expositie loopt van 4 juni t/m 6 juli 2023

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag van 12.00-17.00 uur
& zaterdag van 12.00-16.00 uur