Menu Sluiten

Henk Fortuins ‘150 jaar Waterweg’ in KUZhuis

Van 9 september tot en met 14 oktober zijn in het KUZhuis werken van Henk Fortuin te zien die op de een of andere manier een link hebben met (150 jaar) de Nieuwe Waterweg. De stichting Henk Fortuin exposeert zo’n vijftien schilderijen en aquarellen van onder andere natuurgebied De Beer, het Staelduinsebos en Poortershaven (ten westen van Maassluis).

De Maassluise schilder Henk Fortuin (1916-2007) heeft veel schilderijen en tekeningen nagelaten. Hij schilderde onder andere landschappen en stadsgezichten. Zijn woonplaats Maassluis was vaak het onderwerp maar Fortuin trok ook de regio in. De Stichting Henk Fortuin, die zijn werk beheert, laat daarvan een kleine selectie zien in het KUZhuis. Fortuin was als kunstenaar actief in – grofweg – de periode 1940 tot 1980.

Beeld: Poortershaven met quarantaine barak – olieverf op hardboard – Henk Fortuin

Opening:
Vrijdagmiddag 9 september wordt de kleine expositie informeel geopend.

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag van 12-17.00 uur
& op afspraak.

150 jaar Nieuwe Waterweg en Henk Fortuin

De Maassluise schilder Henk Fortuin (1916-2007) heeft veel schilderijen en tekeningen nagelaten. Hij schilderde onder andere landschappen en stadsgezichten en logischerwijs was zijn woonplaats Maassluis vaak het onderwerp. Maar Fortuin trok ook de regio in. 

De Stichting Henk Fortuin, die zijn werk beheert, heeft onder andere werk dat Fortuin maakte in het natuurreservaat De Beer, het Staelduinsebos en Poortershaven ten westen van Maassluis, plekken die een link hebben met 150 jaar Nieuwe Waterweg.

Fortuin was als kunstenaar actief in – grofweg – de periode 1940 tot 1980. 

Voorbestemd

Henk Fortuin (voor de familie ‘Oom Hein’) werd op 26 december 1916 geboren in Maassluis. Met uitzondering van periodes in Noord-Holland en Friesland (ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog) en Frankrijk (een kunstenaarsbeurs bracht hem daar) woonde hij altijd op ’t Hoofd in Maassluis. Hij was voorbestemd om in de drukkerij van zijn vader te gaan werken. Maar daar was hij niet geschikt voor; Fortuin wilde tekenen en schilderen.

Uiteindelijk kon hij naar de kunstacademie waarna hij zijn hele leven wijdde aan de kunst. Met als resultaat een breed oeuvre, met zeer gedetailleerde tekeningen, aquarellen van plekken langs de Nieuwe Waterweg, donkere stadsgezichten en religieus bedoeld abstract werk.

Blij en trots

Zijn kunst kreeg onvoldoende waardering, vond hij zelf. Het laatste halfjaar van zijn leven kreeg hij die pluim alsnog: de belangstelling voor de tentoonstelling met zijn werk in Gallery RitsArt én de erepenning die hij van burgemeester Koos Karssen ontving, maakten hem blij en trots.

Kort na zijn overlijden in 2007 nam de belangstelling voor Fortuin en zijn kunst verder toe. Er verscheen een boek over zijn leven en werk, genaamd ‘Henk Fortuin, kunstschilder’ en tv-maker Frans Bromet wijdde een aflevering van NCRV’s ‘De Nalatenschap’ aan de schilder. Ook een website (henkfortuin.nl) en de Stichting Henk Fortuin zagen het licht. Laatstgenoemde stichting beheert en exposeert het werk van de Maassluise kunstenaar.

Meer informatie over Henk Fortuin is te vinden op henkfortuin.nl.