Menu Sluiten

Dubbel-expo: Jan Asjes van Dijk en Erik Smit

Vanaf 14 oktober een dubbel-expositie in het KUZhuis. Met werk van kunstenaars Jan Asjes van Dijk en Erik Smit. Beelden en Diorama’s waarin de de natuur in al zijn vormen een centrale rol speelt.

Dubbel-expo: 14 oktober – 25 november 2023

Openingtijden expositie

dinsdag t/m vrijdag van 12.00 – 17.00 uur
zaterdag van 12.00 – 16.00 uur.

JAN ASJES VAN DIJK (Kampen, 1933) –   BEELDEN

Jan Asjes van Dijk vindt zijn inspiratie in de natuur. Zaadbollen, peulen, zwammen, groeisels en schalen zijn de grondvormen voor de beelden waarin rudimentaire elementen vertaald worden in herkenbare vormen. Uitgangspunt in zijn werk is de eeuwige cyclus van het doorgaan en het doorgroeien van het leven. Maar ook het ritme van met de wind mee wuivende gewassen.

Hij werkt in brons, de laatst jaren ook in hout of staal. Binnen zijn bronzen composities worden de zelf-gegoten elementen als bollen, peulen, zaden gecombineerd met messing platen en pijpen, een procedé waarbij wijzigingen en toevalligheden de definitieve vorm van het werk bepalen.​ De houten beelden hebben vaak een vorm waarbij de bast zichtbaar blijft. De stalen beelden zijn ruimtelijk en van plaat gemaakt, met gelijke spiegelbeeldige ritmische vormen. 

  • Academie Artibus Utrecht
  • Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam
  • Nationale hoger Instituut voor Schone Kunsten Antwerpen, BE

Woont en werkt in Dordrecht


ERIK SMIT (Hellevoetsluis,1955) – DIORAMA’S

Erik vindt zijn inspiratie in de zee, het water, de kust. Kleurige modellen; gekocht of zelf gemaakt, worden gecombineerd in diorama’s van drijfhout en sloophout, dat soms voorzien wordt van een geschilderde achtergrond. Onderwerp is naast het grootse, dreigende van de zee, de verstilde kust, een stil water, de havensfeer.

De afbeeldingen in de ondiepe houten kastjes trekken je blik de diepte in – dichtbij lijkt ver weg, verdraaid wordt recht en onder lijkt boven te komen. Je wordt misleid door de voorstelling en er wordt een vanzelfsprekend beroep gedaan op het aanpassingsvermogen van je ogen en manier van kijken: je ziet wat verbeeld is als werkelijkheid. Met het samenstellen van de diorama’s geeft dat een interessante prettige spanning. De combinatie van abstracte achtergrond en realistische details maken dat de kijker met eigen fantasie een beeld vormt.

  • Geboren aan de zee, strandjutter met volle overtuiging, visliefhebber.
  • Schipper van traditionele vissersschuit.
  • Kustfotograaf en Table Top fotografie.
  • HTS Scheepsbouwkunde
  • Zwart-Wit fotografie, Dordrecht
  • Autodidact assemblage Art

Woont en werkt in Dordrecht.